Hot mama-bloggen

En 27-årig trebarnsmammas väg till fitnesskroppen.

Supersmaskig tonfisklasagne

Kategori: Recept

Jag är ett riktigt fan av gratänger och liknande. Dels för att det är så jäkla gott, och dels för att det är väldigt smidigt när man är många i familjen, vilket ju min familj faktiskt får räknas som om man går efter "medelsvensson-standarden". Vi är fem personer som ska bli mätta, och det ska gärna bli två eller tre matlådor också till dagen efter. Då är det perfekt att dra ihop en gratäng eller lasagne eller likannde och slänga in i ugnen där den lagar sig själv medan man får tid över till annat.
 
Men, let's face it. Det är inte speciellt nyttigt. Fet ost, grädde och rött kött är vanligt förekommande i de flesta ugnsrätter, och därför blev jag överlycklig när jag hittade ett supergott recept på tonfisklasagne i boken Muskelmat. Att jag dessutom älskar tonfisk gjorde inte saken sämre. Därför vill jag ge er läsare detta recept också. Jag lovar, efter att ni gjort denna så kommer den vanliga lasagnen med köttfärs framstå som snuskig i jämförelse. Tror ni mig inte? Testa och återkom sen med era åsikter ;) 
 
 
Till 4-6 portioner (beroende på hur hungriga ni är och hur många barn/vuxna ni är i familjen) behövs följande:
 
400 gram färska lasagneplattor
 
Fyllning
 
1 gul lök
400 gram tonfisk i vatten, avrunnen
400 gram krossade tomater
400 gram lätt creme fraiche,5 % fett (jag använde 8 för jag hittade inget lägre)
2 tsk timjan
2 tsk basilika
4 krm salt
2 krm svartpeppar
 
Ostsås
 
160-200 gram riven ost, 10 % fett (jag hittade bara med tolv procent...)
5 dl lätt matlagningsgrädde, 4 % fett
salt
peppar
 
Tillagning
 
1. Finhacka löken och blanda samman med resterande ingredienser till fyllningen. Varva lasagneplattorna och tonfiskblandningen i en ugnsfast form. Avsluta med tonfiskblandning högst upp.
 
2. Blanda samman den rivna osten med matlagningsgrädden och rör i salt och peppar efter egen smak. Värm upp och rör om tills osten smält. 
 
3. Häll ostsåsen över lasagnen och tillaga i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 35-40 minuter. 
 
NJUUUUUUUUT! 
 
=) 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: