Hot mama-bloggen

En 27-årig trebarnsmammas väg till fitnesskroppen.

Dagens mat, 27/8-2013

Kategori: Kost

Frukost: naturell yoghurt med müsli
Mellis: äpple
Lunch: pasta med baconsås
Mellis: ett äpple och en banan
Middag: pasta med baconsås
Kvällsmat: en burk vaniljkesella och ett kokt ägg

Dagens träning: focus t25, total body circuit

Tankar om dagen: bra mat med fullkornspasta till baconsåsen. Har ju lovat mig själv att dra ner på den sortens mat, men stora sonen får välja mat en dag i veckan och hans favvorätt är just pasta med baconsås ;)

Känns som att jag har fått i mig lite för lite protein egentligen, men jag har iaf inte varit sötsugen på hela dagen :)

Har testat en ny app; idrated. Den påminner en om när man ska dricka vatten, baserat på ett dagsmål som man skriver in. Jag valde 2,5 liter på en dag - löjligt mycket för att vara jag... Men tack vare appens trevliga påminnande så fick jag faktiskt i mig så mycket vatten idag. Fantastiskt!:)

På träningen körde jag de omodifierade övningarna, astufft, och jag fick köra i min egen takt ibland när det blev för jobbigt. Svetten bara rann om mig. Gött!;) bara att kötta på :)

Om vikten av balans

Kategori: Allmänt

Min kära sambo sa en sak häromdagen som faktiskt var rätt intressant (det gör han iofs ganska ofta, men just detta stämde in på mig just nu). Han sa att min uteblivna viktminskning kan bero på att jag inte sover bra pga nattamning och dylikt med lillen.

Han har säkert rätt i att det är en bidragande faktor. Jag har lärt mig att för att gå ner i vikt så räcker det inte att bara träna. Man måste äta relativt sunt (mer sunt än osunt åtminstone), så att man förbränner mer än man stoppar i sig. Man måste dricka mycket vatten (jag har en app på mobilen som påminner mig om just detta). Och man måste få sina 7-8 timmars bra sömn per natt. Kroppen är superberoende av detta.

Om jag har tur får jag 5-6 timmars upphackad sömn. En vanlig standardnatt är runt fyra timmars uppdelad sömn. En dålig natt någon enstaka timme. Med andra ord; inte förrän lillen börjar sova riktigt bra på nätterna kommer jag antagligen se några riktigt fina resultat.

Det är mycket som ska stämma i livet för att man ska kunna nå sina mål. Det räcker inte att bara träna och sen gå hem och sitta uppe hela natten och äta chips. Då går man inte ner. Kanske får man bättre kondition, för man har ju trots allt tränat. Men de synliga resultaten uteblir....

Tänkvärt bara, så där i sömnbristens dunkla dimmor. Nu ska jag faktiskt passa på att blunda en stund. Dumt att sitta och blogga när lillen slumrar, stora killen är i skolan och mellangrabben sover middag och man själv lider av sömnbrist ;) uppdaterar senare med ett inlägg om dagens mat :)

Fail???

Kategori: Resultat

Vägde mig idag på morgonen och inte heller denna gång blev det någon viktminskning enligt vågen. Tvärtom faktiskt: 81,3 lyste mot mig imorse....
 
jag vet inte om jag är besviken... För byxorna sitter nämligen lösare och jag har till och med börjat känna mig fastare i hullet redan. Jag har tränat hårt i tre veckor och tror säkert att viktökningen beror på att jag fått muskler.
 
men jag ska ändå göra lite fler förändringar. Ta bort bananen på morgonen, försöka äta lite mer nyttig mat, typ lax och ris och kyckling, samt lite mindre gratänger (åtminstone av den onyttiga sorten). Ska även bli petigare med helgerna. Det är en dag (lördag) som är ätardag; inte fredag, lördag och söndag ;)
 
har även slutat modifiera övningarna i passen. Nu jävlar ska det svettas ;)

Dagens mat, 22/8-2013

Kategori: Allmänt

Frukost: naturell yoghurt med müsli och skivad banan
 
lunch: pasta med tonfisksås
 
mellis: en proteinbar
 
middag: kyckling/pastasallad från uteställe
 
kvällsmat: proteinbar
 
dagens träning: focus t25 cardio
 
tankar om dagen: tränade riktigt hårt idag utan att modifiera övningarna och det gick jättebra! Var hungrig som en varg därefter ;) är stolt över att jag klarade av att välja hyfsat nyttig mat trots utekäket! Förut hade jag säkert valt hamburgare med pommes ;)
 
 
 
 
 

Dagens mat, 21/8-2013

Kategori: Kost

Frukost: Naturell yogurt med musli och skivad banan

Lunch: Korvgryta med fullkornsmakaroner (rester)

Mellis: Choklad- och jordnötssmoothie (se recept)

Middag: Bacongratäng

Kvällsmat: En proteinbar

Dagens träning: T25 Lower Focus (ben- och rumpträning)

Tankar om dagen: Jag är nöjd, även om det kanske har blivit lite mycket dåligt fett totalt sett med korvgrytan och bacongratängen. Gott var det i alla fall, och jag vill bevisa att man kan gå ner i vikt av vanlig husmanskost ;)

Träningen känns bra, jag blir starkare för varje dag ;) Beach 2014, here I come!

Dagens mat, 20/8-2013

Kategori: Kost

Frukost: naturell yoghurt med müsli och skivad banan

Mellis: ett fullkornskex

Lunch: en nutrilettbar och typ 1/3 matlåda med pasta och tonfisksås (delade med Albin ;)

Mellis: en burk proteinkvarg med en näve valnötter

Middag: korvgryta med äpple, fetaost, fullkornsmakaroner och sås gjord på grädde och chilisås

Kvällsmat: en proteinbar

Dagens träning: focus t25 speed 1.0

Tankar om dagen: jag är supernöjd med allt utom lunchen. Det blev stressigt då och jag tog mig knappt tid att sitta ner och äta... Annars en bra dag :))

Dagens mat, 19/8-2013

Kategori: Kost

Frukost: kesella och naturell yoghurt med müsli och skivad banan

Lunch: två äggmackor

Mellis: smoothie gjord på fryst mango, banan, proteinpulver och sojamjölk

Efter träningen-snacks: ett fullkornskex

Middag: fullkornspasta med tonfisksås

Kvällsmat: en proteinbar

Dagens träning: focus t25, total body circuit

Tankar om dagen:

Jag har varit extremt trött och vet fortfarande inte om det är pga virus eller sömnbristen.. Känner mig konstig så något annat är det nog... Tränade hursomhelst idag och det kändes helt okej, så jag kör nog på som vanligt resten av veckan om jag inte blir sämre.

Jag är nöjd med maten idag också, har känt mig riktigt duktig och försökt dricka mycket vatten också :)) heja mig!

Första invägningen, 19/8-2013

Kategori: Resultat

Jaha, så imorse hoppade jag upp på vågen. Två veckors träning och en veckas bra kost visade sig ha resulterat i en viktminskning på... Noll kilo och noll hekto och noll gram.... 81.0 stirrade envist mot mig i digitalform...

Hmm... Kanske är det sömnbristen som gör det svårare att gå ner. Kanske har jag fått muskler av träningen (muskler väger som bekant mer än fett). Hursomhelst ska jag självklart inte ge upp. Min resa har bara börjat :)

Krasslig...

Kategori: Allmänt

Som rubriken lyder. Vet inte om det är sömnbristen eller det faktum att jag tränat i två veckor nu från att ha varit passiv i nio månader? Hursomhelst är jag så seg, skulle kunna sova hela dagarna och det svider lite i halsen.

Har ätit halvdant i helgen. Bland annat har det blivit både hamburgare, godis och chips... Men även riktig husmanskost, proteinshakes och ägg. Träningen idag (ett yoga/stretchpass) fick utebli. Återstår att se om jag kan dra igång träningsvecka nummer tre i morgon, det beror helt på hur jag mår. Mår jag sämre så lägger jag träningen åt sidan ett par dagar och fokuserar mer på kosten.

Har inga jätteförhoppningar vad gäller morgondagens invägning.... :/

Dagens mat, 16/8-2013

Kategori: Kost

Frukost: proteinshake

Lunch: två äggsmörgåsar

Middag: kycklinggratäng

Kvällsmat: godis...

Träning: focus t25 ab intervals

Tankar om dagen: jag och sambon tog vår lördag idag istället eftersom han ska ut med jobbet på lördagskvällen. Därav godiset ;) annars är det en bra dag näringsmässigt med undantag för att jag helt glömde bort mellis...

Råkade dessutom väga mig och upptäckte att jag gått upp ett kilo... Men så har jag också börjat träna igen och garanterat fått mer muskler de senaste två veckorna. Och muskler väger som bekant mer än fett ;)

Räknar med åtminstone en dag till som blir lite mer onyttig, sen kör jag hårt igen. Man måste få leva livet på helgerna anser jag ;)

Läcker banan- och blåbärssmoothie

Kategori: Recept

Idag provade jag ett nytt smoothierecept! Jag och och barnen (och ibland sambon med) hittar gärna på nya varianter av det vi har hemma :) det är ju så lätt att variera!
 
För dagen blev det smoothie av följande ingredienser:
 
1 banan
1 dl vaniljproteinpulver
2 dl frysta blåbär
5 dl mandelmjölk
3 matskedar kesella
 
Mixa och njut! Receptet ovan blir två gigantiska glas eller tre lagom stora glas ;)

Allt går, bara man har en bra karl ;)

Kategori: Allmänt

 
Och det har jag. För han "tar barnen" så att jag kan träna de där 25 minuterna varje dag. Det kanske låter självklart, men det är det inte. Särskilt inte när man har tre barn, ett hus att sköta, arbete och fritid som ska vävas ihop. Det är ett pusslande! Men han finns där för mig, alltid, oavsett.
 
Jag tränar hemma. Vi har inget insynsskydd i huset överhuvudtaget än, förutom i sovrummen, så jag har lagt över träningsprogrammet på mobiltelefonen så att jag kan träna i sovrummet.
 
Tjugofem minuter om dagen låser jag in mig där, drar ner mörkläggningsgardinerna, hoppar i träningskläderna och kör allt jag orkar på de där två kvadratmetrarna. Kisandes ibland, för att det är svårt att se vad de pysslar med på den lilla iphone-skärmen. Men jag har kul ändå! Jag blir vältränad ändå på sikt. Det finns inga ursäkter.
 
Det här skriver jag inte för att framstå som en dryg besserwisser (stavas det så?), utan för att förhoppningsvis ge folk en bild av att allt faktiskt går. Man kanske inte har tusentals kronor över till heta träningskläder, en personlig PT eller tid att hänga på gymet två timmar om dagen. Men det behövs ju inte ens. Så pepp pepp till alla där ute som inte tror er ha tid eller råd ;) 
 
Men i mitt fall hade det ändå varit väldigt krångligt om jag inte haft min fina sambo. Därför är det här inlägget tillägnat dig. Tack för att du finns! Älskar dig <3

Dagens mat, 15/8-2013

Kategori: Kost

Frukost: Naturell yoghurt med müsli och valnötter

Lunch: Två små laxburgare med rhode island-dressing och fiberhamburgerbröd

Mellis: Banan- och bärsmoothie med vaniljproteinpulver

Middag: baconlindad kycklingfilé med ris (liten portion)

Kvällsmat: En proteinbar

Dagens träning: T25 Lower Focus (fokus på ben och rumpa)

Tankar om dagen:

Ni kanske har märkt att jag ibland skriver Dagens mat, innan dagen ens är slut. Det här gör jag för att peppa mig själv till att äta rätt. Då finns det helt enkelt inte utrymme för att fuska ;) Det funkar för mig!

Jag är riktigt nöjd med dagen, frukosten gjorde mig mättare än den igår, lunchen var okej och jag unnade mig två hamburgare eftersom jag hade tränat precis innan...bra mellis med protein och kolhydrater.

Bra dag!

Att nå den där satans mållinjen...

Kategori: Allmänt

Jag är en quitter. Faktiskt. Jag börjar med saker, men klarar inte av att slutföra dem. Fråga vem som helst, men kanske i synnerhet min kära sambo. Han vet ;)
 
Jag lämnar nästan tomma schampoflaskor i badrummet för att sedan börja på nya. Jag börjar spela ett tv- eller dataspel för att sedan börja med ett annat. Jag läser 50 sidor i en bok innan jag tröttnar. Jag kör aldrig färdigt maten i mikron utan tar ut den när det är två sekunder kvar. Varför vet jag inte.
 
Men jag är likadan vad gäller bantning, dieter och rent allmänt att "komma i form".
 
Det finns två scenarion. Antingen så börjar jag stenhårt, för att kraschlanda lika fort och bara skita i allt, eller så kör jag på en lagom nivå tills jag har nått en form jag är "hyfsat nöjd med". Det innebär att jag är ganska vältränad, men med lite skavanker här och där som jag stör mig på.
 
Den här gången måste någonting bli annorlunda. Jag vill prova att göra det här till en livsstil. Inte en bantningskur. Jag vill kunna leva så här, resten av mitt liv. Äta gott och lagom (och mestadels hälsosamt), träna svettigt och bara vara glad.
 
Slutföra.
 
Inte påbörja för att sedan se hur godiset gradvis smyger sig in i vardagen igen. En chokladkaka istället för middag. En påse chips i min ensamhet. No more. Jag vill att det här ska vara the real deal. Slutet på min kamp mot mig själv. Det känns som att jag är på rätt spår. Jag tror det. Det återstår att se ;)
 
 
 

Dagens mat, 14/8-2013

Kategori: Kost

Frukost: En grov smörgås med bregott och hårdost

Mellis: Ett halvt äpple (på språng)

Lunch: Baconlindade kycklingfiléer med råris

Mellis: Gofika ;) 

Middag: Fullkornspasta med tonfisksås (rester)

Kvällsmat: En proteinbar
 
Dagens träning: Focus T25 Speed 1.0


Tankar om dagen: tyvärr var det här en ganska fullpackad förmiddag, vilket ledde till en för tunn frukost (för dåligt med protein) och äpplet till mellis gjorde mig inte mycket piggare. Jag tränade precis innan lunchen och märkte att jag hade dåligt med ork... På eftermiddagen blev det fika hos en god vän till "mellis", men jag begränsade mig till ett par kakor, istället för att vräka i mig, så det kändes ändå bra. Middagen blev tonfisksåsen med nykokta fullkornsmakaroner. Helt okej dag ändå men ska försöka göra en bättre dag i morgon.

Tröttheten som bromskloss

Kategori: Allmänt

Ibland vaknar jag och vill bara gå och lägga mig igen. Det är sant. Jag vaknar med en desperat känsla av att bara få försvinna ner i ett hål. Eller för enkelhetens skull, ner under täcket. Men det går inte. Man måste gå upp och dra igång dagens rutiner. Ni känner säkert igen er.
 
För mig beror nog den där enorma motviljan jag känner varje morgon dels på att jag är en väldigt introvert personlighet, som helt enkelt trivs med att vara lite för mig själv innan jag presenterar mig för omvärlden (något som inte går ihop riktigt med att vara en hurtig trebarnsmamma ;).
 
Och dels beror motviljan på sömnbristen. Ja, jag lider av sömnbrist sedan säkert sex, sju år tillbaka. Jag gnisslar tänder, jag har ett konstigt bett som gör att jag pressar tungan mot framtänderna, dygnet runt. Jag vaknar med ömma käkar ibland. Jag drömmer ibland våldsamma mardrömmar och jag kan inte minnas senast jag sov en hel natt (6-7 timmar) utan att vakna en enda gång. Som liten var det inte så. Då hade jag kunnat sova mig igenom andra världskriget ungefär, men idag - idag är det annorlunda.
 
Jag skyller på att jag har så mycket i huvudet jämt. Det är alltid en liten jäkla hamster därinne som antingen tuggar och tuggar eller springer och springer i sitt hjul. Envist och envetet. Kanske borde jag yoga. Meditera för att få lugn i själen. Men det gör mig inte lugn. Jag blir lugn av mer explosiv träning. Av att svettas. Känna och se ansträngningen på utsidan. Se fysiska resultat.
 
Och som sagt. Vissa dagar vill jag inte träna. Jag vill ner i det där hålet. Ner under täcket. Men då tar jag på mig träningskläderna istället, och kör ändå. För att jag vet att jag mår bättre efteråt. No mercy ;)
 
Vad är din bromskloss?
 

Asgod mango- och banansmoothie

Kategori: Recept

Jag är ett superfan av smoothies, av flera anledningar:
 
1. De är lätta att göra. Du kan få en god smoothie av så lite som två ingredienser (banan/bär och mjölk, hint hint).
 2. Man får i sig mycket nyttigt på kort tid. Smidigt när man har mycket att göra, vilket jag alltid har.
3. Det är gott som fan!
4. Barnen gillar det.
5. Det tar kål på sockersug, just för att det smakar typ godis =)
 
Den här smoothien har faktiskt min kära sambo uppfunnit, undermedvetet visserligen, men han ska ändå ha cred för det ;) Sno ihop någon dl fryst mango, en banan, några dl lättmjölk och en skopa jordgubbsproteinpulver (jag använder charlotte perellis pulver för närvarande, supergott!). Mixa och njut! Använder du fryst mango så behöver du inte ha i någon is, smidigt och bra.
 

Dagens mat, 13/8-2013

Kategori: Kost

Frukost: Naturell yoghurt med müsli och skivad banan

Lunch: Två korv med bröd (fiberkorvbröd i alla fall ;) plus ketchup och senap

Mellis: Mango- och banansmoothie

Middag: Pasta med tonfisksås (rester från igår)

Kvällsmat: En proteinbar

Träning: 25 minuter Total body circuit

Tankar om dagen: Jag har väl haft en helt okej dag, med undantag för att jag varit ganska trött. Iofs så är väl inte det så konstigt med tanke på att jag har en tre veckor gammal bebis ;) Men jag kämpar på och försöker hålla "godistankarna" borta när tröttheten är som värst. Dricka vatten funkar ganska bra, eller bara att hålla sig sysselsatt rent allmänt.

Smarrigt mellis!

Kategori: Recept

Jag har postat en variant på den här smoothien förut, men den är så jäkla god att den förtjänar att publiceras igen ;) Jag har modifierat det lite, för att göra den ÄNNU godare.
 
För cirka tre-fyra portioner, ta en banan, 1 dl chokladproteinpulver, två matskedar jordnötssmör, två teskedar kakao, två teskedar honung, någon matsked havregryn och cirka 7,5 dl mandelmjölk (lättmjölk eller sojamjölk går också bra). Mixa och njut! Släng i lite is också för en extra frisk känsla ;)
 
 

Pasta med tonfisksås

Kategori: Recept

Dagens lunch blev en supersmaskig tonfisksås, som jag komponerade ihop med sådant som jag råkade ha hemma =)
 
Jag tog tre små, små lökar, hackade och fräste i lite smör, hackade ner två paprikor (en gul och en röd), rev tre morötter grovt och rörde ner i grytan på medelvärme. I med tre burkar tonfisk, en förpackning Kelda mild ostsås, en burk ekologisk creme fraiche och två förpackningar passerade tomater. Krydda med vitlökspulver, svartpeppar och salt. Voila! Supergott! Här körde vi vanlig pasta till, men jag tänker nog ta fullkornspasta nästa gång.
 
Mängden jag beskrivit här ovan blev cirka åtta portioner, beroende på hur hungrig man är ;)
 

Dagens mat, 12/8-2013

Kategori: Kost

Frukost: Naturell yogurt med Gi-müsli och en halv skivad banan
 
Lunch: Pasta (tyvärr blev det inte fullkornspasta) med tonfisksås
 
Mellis: Choklad- och jordnötssmoothie
 
Middag: Äggmackor med mjölk
 
Kvällsmat: Kesella med bär och mandlar
 
Tankar om dagen: Mycket bra mat, med undantag för pastan som var "vit". Helt okej ändå, och jag är som sagt inte stenhård mot mig själv nu när jag ammar heller. Har haft ett ganska jämnt blodsocker hela dagen =)

Planen

Kategori: Allmänt

 
Här följer en liten summering av mina tre graviditeter och min vikt före och efter dessa:
 
Jack. Vikt innan: 72 kilo. Vikt fullgången graviditet: 85 kilo.
Albin. Vikt innan: 80 kilo. Vikt fullgången graviditet: 98 kilo.
Lukas. Vikt innan: 75 kilo. Vikt fullgången graviditet: 90 kilo.
 
Jag har alltid haft lätt för att gå ner mina graviditetskilon, men har sedan pendlat hit och dit i vikt efteråt. Idag väger jag 81 kilo. Mitt mål är att gå ner till cirka 70 kilo, beroende på vad som känns bra. Jag vill inte bli smal, utan jag vill vara vältränad. Det är en stor skillnad på dessa två, och smal har jag ändå inte gener för att bli ;)
 
Jag följer ett träningsprogram som heter Focus T25. Länk till programmet finns här: http://www.beachbody.com/product/fitness_programs/focus-t25-workout.do Programmet går kortfattat ut på att man tränar 25 minuter om dagen, fem dagar i veckan (plus en dag då man bara kör lite yoga-aktiga övningar för att öka flexibilitet). Programmet är i tre faser, om totalt 15 veckor. Det passar mig just för att det bara är 25 minuter om dagen. Jag har tid, trots att jag har fullt upp =) Man har möjlighet att modifiera övningarna till en lättare version, och det är den jag väljer att köra nu, just för att jag födde barn för bara några veckor sedan. Jag tänker köra igenom programmet en gång med de lättare övningarna, och sen kanske ytterligare en gång med de svårare övningarna.
 
Maten jag äter är egentligen helt vanlig husmanskost, med lite GI-tänk. Jag försöker äta mycket fullkorn, mycket protein och inte jättemycket snabba kolhydrater. Jag räknar INTE kalorier eftersom jag ammar. Jag ska ha energi både till amningen och träningen, så därför äter jag helt enkelt när och om jag är hungrig. Jag försöker få i mig 8 glas vatten per dag, något jag har väldigt svårt för. För vatten är ju äckligt, tycker jag...haha. Men jag ska verkligen försöka, för vatten är viktigt!
 
 
 
Bilderna ni ser här är tagna någon vecka efter förlossningen. Jag kommer att väga mig en gång i veckan och lägga upp bilder cirka en gång i månaden. Let's do this!

Numera trebarnsmamma nystartar!

Kategori: Allmänt

Mycket har hänt sedan jag bloggade sist. Säkert har jag tappat många läsare på vägen. Men nu är jag alltså redo att börja blogga igen, och hoppas att behålla ert intresse denna gång ;) 
 
Ni som följt mig på Facebook vet redan att jag fått barn igen, för bara ett par veckor sedan. En liten kille som heter Lukas =) 
 
Under den här graviditeten hade jag maximal otur. Jag åkte på den ena åkomman efter den andra, som hindrade mig från att kunna träna överhuvudtaget. Först fick jag något ischias-liknande (kanske på grund av att jag tränat ryggen lite för hårt och för tidigt efter förra graviditeten), som höll i sig ett par månader. Det var så illa att jag knappt kunde lyfta Albin, och jag led verkligen av det. Gick till en sjukgymnast som gav mig order om att inte hoppa, inte studsa. Maximalt så skulle jag köra basgympa, eller cykla. Tråkigt, tänkte jag, och sket i träningen helt. 
 
Sen, lagom när jag tillfrisknade från det ryggonda, med hjälp av mycket vila, så fick jag en infektion i halsen, som höll i sig ett par månader (ja, jag skojar inte). Och lagom tills jag blivit frisk från DET, ja då var jag gravid i åttonde månaden och hade inga planer alls på att börja träna.
 
Så det är först nu som jag känner mig redo igen, och ja, jag har valt att börja träna redan två veckor efter förlossningen, för att det känns bra helt enkelt. Jag tar det självklart lugnt, även om jag kör fem pass i veckan så är det med låg belastning på bäcken och liknande. Jag kör heller inte särskilt mycket magträning än. 
 
Jag har också börjat tänka mer på maten igen, dragit ner på godis och så vidare.
 
Men mer om detta i kommande inlägg, det här var mer tänkt att fungera som en förklaring till varför jag inte skrivit på länge. Den här lyckliga (men ibland väldigt stressade) trebarnsmamman vill inte ge upp hoppet om den där fitnesskroppen, och det är därför hon fortsätter blogga ;) För att inte kunna fuska! Och för att nå sina mål!
 
Sen vill jag givetvis njuta av att vara mamma också. Jag känner ingen panik att jag måste nå mitt mål snabbt, utan jag har sagt att till sommaren 2014 ska jag känna mig nöjd. Sen får vi väl se om det går vägen, men det vill jag tro. 
 
Hoppas ni vill följa mig på min väg. Kanske har ni också mål? Nu kör vi!