Hot mama-bloggen

En 27-årig trebarnsmammas väg till fitnesskroppen.

Bältros.... :((

Kategori: Allmänt

Har åkt på bältros, antagligen pga stress och dålig sömn. 
 
Alla som någon gång i livet har haft vattkoppor kan få bältros.
 
Kortfattat så får man röda kliande utslag med vätskefyllda blåsor... Dessa spricker och smittar då. Bältros heter det för att utslagen går som ett bälte kring halva överkroppen. Har man otur kan det gå ner i nerverna och orsaka stor smärta i de delar av kroppen som hör till de drabbade nerverna...
 
För mig började det på ryggen och har nu spridit sig fram runt ena bröstet, vilket gör att jag inte kan amma min son för han riskerar att få vattkoppor om han får i sig vätskan från blåsorna...
 
Jag har dock haft tur i oturen för det kliar "bara", jag har inte ont någonstans. 
 
Tror att jag kan träna som vanligt, men tar det lite lugnare...
 
Dock har detta påverkat min mentala hälsa, jag känner mig hängig och deppig. Som om det inte räcker med sömnbristen så ska jag nu inte kunna amma ordentligt heller :/ 

Invägning, 16/9-2013

Kategori: Allmänt

79,6 visar vågen... Ett halvt kilo mindre än förra veckan. Bra! Men jag fuskvägde mig mitt i veckan och då visade vågen 78,7 så helgerna sabbat alltså en hel del :P men skitsamma, jag har inte bråttom mot mitt mål :))

Pulver, barer och bok. Jag recenserar!

Kategori: Produktrecensioner

Förra veckan införskaffade jag lite hälsogrejer online. Två paket med barer från Star Nutrition, tre påsar proteinpulver, även detta från Star Nutrition, samt kokboken Muskelmat från Body. Som den väldigt snälla människa jag är tänkte jag dela med mig av mina tankar om dessa. 
 
 
Proteinpulvret
 
För det första tycker jag att det är skittråkigt att förpackningarna ser likadana ut trots att jag köpte tre olika smaker. Det sänker faktiskt omdömet lite. Man får stirra sig blind för att hitta vilken förpackning som är vilken smak (står i liten text på framsidan i den vita rutan som ni ser på påsen), och det hade varit bättre om de hade skiljt sig åt något.
 
Smakerna jag valde var Vanilla Pear, Mint Chocolate och Cookies and cream. Av dessa tre tycker jag nog att Vanilla Pear slår högst. Den smakar verkligen päronsplitt, supergott! Klumpar inte nämnvärt bara man skakar ordentligt. I mixer ihop med lite annan frukt tror jag den är ännu godare, men jag har bara testat med lättmjölk.
 
 
Mintchokladsmaken var också god, men smakar aningen för mycket mint och aningen för lite choklad. En bättre balans hade önskats.
 
"Kaksmaken" var sådär. Den smakar inte vad den utlovar, utan snarare kola-aktigt typ. Vilket iofs också är en god smak, så får väl ge den ett okej omdöme ändå. 
 
Men ska ni bara testa en smak av detta proteinpulver, så välj Vanilla Pear. Chokladsmaken vet jag är god också av tidigare erfarenheter. De andra smakerna vågar jag inte svara på.
 
Vad gäller näringssammansättningen för detta pulver så har jag inte tänkt gå in på det så mycket, men jag kan säga att samtliga smaksatta pulver hos dem innehåller sötningsmedel. Om man är livrädd för detta är det med andra ord bättre att välja naturellt (vidrigt) pulver och försöka smaksätta själv med frukt eller liknande. 
 
Barerna
 
Jag vet egentligen inte varför jag envisas med att köpa proteinbarer. Dessa, av märket Goodlife, är just vad de utlovar. Goooood....man äter dem som godis om man inte slår sig själv på fingrarna. Jag har inte tittat på näringssammansättningen men misstänker att det är förhållandevis mycket kolhydrater i, inte bara mycket protein. Det känns åtminstone så när man mumsar i sig dem ;) 
 
 
 
Jag köpte smakarna mint temptation (mörk choklad med mintsmak, tänk after eight) och med caramel-smak. Båda sorterna är livsfarligt goda. Kan man hålla sig till en bar om dagen så är det väl helt okej pris (150 kronor för 15 stycken), men det blir ju lätt dyrt om man mosar i sig av dessa små rackare.
 
Så ja, plus för smaken, och de ger bra mättnadskänsla också, men minus på ett sätt för smaken också just för att man tenderar att tycka att de är lite FÖR goda ;) 
 
Muskelmat
 
Den här boken fick jag faktiskt vetskap om av en kompis på Facebook, som berättade att han hade köpt boken. TIteln avskräckte mig totalt, men omslaget såg gött ut, och efter att ha provläst i boken på Bokus hemsida så insåg jag direkt att wow, det här är en kokbok jag vill ha i min bokhylla. Varför?
 
Därför att det är en rakt på sak-handledning för bra och nyttig mat, men utan en massa hyschande och pekpinnar om GI hit och LCHF dit eller 5-2-dieten hit eller Lowcarb dit. Det är bra och god och nyttig husmanskost för den som tränar hårt och som vill se bra resultat, helt enkelt.
 
Boken är indelad i massa olika sektioner. Några av dessa är Fisk, Kyckling, Kött, Proteinsmoothies och drinkar, Efterrätter, Bröd och bakverk, osv. På så sätt hittar man snabbt det man letar efter. Alla recepten är näringsberäknade, så man kan snabbt räkna ut hur mycket protein man får i sig dagligen av att följa recepten, till exempel. Kalorier finns också med, för de som vill ha koll på detta. 
 
 
Författarinnan av boken (ja, det är en tjej, hon som är på bokens framsida), skriver inte jättemycket direkt fakta om hur man ska äta eller så, förutom några allmänna inriktningar och tips, utan man kastas direkt in i recepten vilket jag tycker är bra. Jag har ännu inte tillagat något av recepten men jag har skummat igenom från pärm till pärm och eftersom jag tycker om att laga mat har jag insett att det handlar om relativt enkla recept (men ibland med många ingredienser), som vem som helst kan laga i princip.
 
Mycket protein förespråkas (då särskilt såklart i avsnittet med proteinsmoothies), men det är inga kolhydratsnåla recept för det. Potatis, ris och pasta finns med i vart och vartannat recept. Vad sägs om klassikern "Spagetti med köttfärssås" liksom :D Fantastiskt! I den här boken är ingenting förbjudet. Efterrättsdelen är också grymt bra och bara något modifierade för att bli lite hälsosammare.
 
Bokens design är underbar. Man bara VILL bläddra i den även om man inte har tänkt laga något. Bilderna är aptitretande och allt är tydligt och noggrannt utformat för läsarens skull.
 
Det här är lätt den bästa kokbok jag som tränande person någonsin har haft i min hand. Alla som rör på sig och som vill äta nyttigt utan krusiduller och finlir, ska och BÖR köpa den. Enda nackdelen med hela boken är att det i många recept finns sötningsmedel i flytande form. Jag har själv ingenting emot att använda detta i min matlagning, med måtta givetvis, men jag vet att det finns folk som är väldigt anti just det, så jag tänkte att jag ska höja ett varnande finger för det åtminstone ;) 
 
Priset på boken är cirka 3-400 kronor beroende på vart man letar. Först tänkte jag "fan vad dyrt", men så fort jag bläddrade igenom boken så kändes den istället oerhört prisvärd. Jag vågar till och med påstå att det här är den enda kokbok man behöver =) 
 

All in all så är jag alltså väldigt nöjd med mina inköp. Nu återstår bara att se om de kan hjälpa mig att nå de resultat jag suktar efter ;)
 

Blåbärspajsfusk :P

Kategori: Kost

Jag fick en hel massa blåbär utav svärmor förra veckan. Så mycket att det räckte till två fläskiga blåbärspajer som jag snodde ihop idag när regnet smattrade utanför. 
 
Och självklart unnade kidsen och jag oss varsin redig skål blåbärspaj med vaniljsås! Ja vadå, det är ju lill-lördag haha ;)
 
För er som är nyfikna på receptet, så är det hämtat ur Leila Lindholms bok "A piece of cake", som jag rekommenderar alla bakfantaster att köpa. Men receptet finns också utlagt på nätet, närmare bestämt här:
 
Jag fuskade dock och körde färdig vaniljsås =) 
 
 
 

Lax med råris och tzatziki - snabb lunch!

Kategori: Kost

 
 
Vissa tycks tro att det är omöjligt att göra nyttig mat snabbt. Det är det inte. Med bara några få ingredienser kan man få en skitgod och supernyttig måltid, inom tjugo minuter. 
 
1) Köp färdig tzatziki, några laxfileer, ett paket råris och lite sallad av valfri sort.
2) Släng fileerna i en ugnsfast form, krydda med salt och citronpeppar och toppa med lite äkta smör.
3) Ställ in laxen i ugnen, cirka 200 grader i tjugo minuter. 
4) Medan laxen lagar sig själv, gör salladen, öppna burken med tzatziki, stick ner en sked i den. Sen kokar du upp vatten till råriset när det är cirka tio minuter kvar på laxen (riset ska nämligen koka på svag värme i tio minuter).
5) Ät och njut!
 
Vill du vara ännu nyttigare kan du göra din egen tzatziki lätt av gurka, turkisk yogurt och lite vitlök och salt typ, men det tar lite extra tid, så jag brukar köra snabbvarianten, som faktiskt är jättegod ;) 
 
 
 
 
 
 

Dagens mat, 9/9-2013

Kategori: Kost

Frukost: Proteinkvarg med gi-musli
Efter träningen: Proteinshake, vanilla pear
Lunch: Ugnsbakad lax med tzatziki och råris
Mellis: Proteinshake, cookies and cream
Middag: Två äggsmörgåsar
Kvällsmat: En proteinbar
 
Dagens träning: Första passet i betafasen, core cardio, kul!
 
Tankar om dagen: Bra! Mycket protein, långsamma kolhydrater och så. Jag har känt mig mätt hela dagen och haft massa ork till sånt som måste göras. Känns riktigt bra. Jag kommer att posta en recension av proteinpulvret jag använder just nu, inom kort. 

Bilder...*gulp*

Kategori: Resultat

Det här blir egentligen de första riktiga bilderna jag lägger upp, tagna både framifrån, från sidan och bakifrån. Jag lade upp någon bild i början där, men det var inte riktigt seriöst gjort. Jag tycker att man ska vara hård mot sig själv och köra underklädesbilder så att man verkligen kan se den förhoppningsvis positiva utvecklingen =) 
 
So here goes....ni får verkligen ursäkta de blöta fläckarna jag har i arslet på bild nummer tre, jag kan garantera att det är vatten från mitt hår (nej, man hinner aldrig torka håret ordentligt när man har barn haha) :D Så nu vet ni det hihi. 
 
Ska fortsättningsvis försöka komma ihåg att lägga upp nya bilder en gång i månaden, så säg till mig om inget nytt lagts upp 9 oktober, oki? ;) 
 
 

Invägning och lite om helgen

Kategori: Resultat

Upp på vågen igen imorse då... Med tråkigt resultat denna gång. 80,2, alltså tre hekto upp sen sist. Men jag försöker att ta det med en nypa salt eftersom jag trots allt hade en nästan osannolikt bra viktminskning på 1,5 kilo förra måndagen ;)
 
Det har dock blivit både pizza, godis, läsk och chips i helgen och minsta killen har varit som en liten gasballong som resultat av skräporgierna haha... bara att börja om på ny kula!
 
i helgen blev det också ett zumbapass med fantastiska Marit deubler i arboga. Det var väldigt länge sedan jag tränade zumba och det var sjukt kul att äntligen få göra det igen. Träningsvärken uteblev dock men jag tror det är för att jag kört så hårt med focus t25. Där har jag för övrigt kört mitt första pass i betafasen idag: core Cardio. Roligt och svettigt, precis som träning ska vara :))
 
nu loggar jag ut for now, men jag återkommer ikväll igen med lite bilder som sambon tog av mig (helkropps, hemskt!) och en uppdatering med dagens mat, för det var länge sen nu.
 
 

när ett barn exploderar...

Kategori: Allmänt

 
jag vet att det här inlägget inte har med viktminskning eller hälsa att göra (eller jo, möjligtvis mental ohälsa haha), men jag måste faktiskt få skriva av mig lite. först tänkte jag göra ett facebook-inlägg av det, men det blev alldeles för långt. so here goes:

jag är nu hemma från det absolut mest mardrömslika bvc-besöket jag någonsin varit med om under de sju år jag haft barn...tanken var att jag skulle åka till bvc själv med lukas och albin klockan 11.00. inga problem tänkte jag, det är precis innan albin blir trött, så jag tar med en flaska välling som han får i bilen sen på väg hem...jo tjena.

det hela började med att albin lekte fint i väntrummet och småpratade med mig om allt möjligt medan jag höll lukas. sen när vi väl skulle in, nej då ville han INTE följa med in i undersökningsrummet (albin alltså). bvc-sköterskan sa att han fick vara kvar i väntrummet och leka om han ville varpå jag gick in med lukas. då började helsiket :P

albin skrek som en rabiessmittad hund ungefär, under hela tiden som lukas vägdes och mättes. ville inte komma in och ville inte att jag skulle hämta honom heller. bara skrek och skrek och kastade nappen...sen efter många om och men fick sköterskan hålla lukas så jag fick gå och lugna ner albin, vilket tog en bra stund. sen fick jag sitta med både lukas och albin i knät för att överhuvudtaget kunna prata med sköterskan :P

sedan efteråt var lukas ledsen, så jag satte mig i väntrummet för att mata honom. vid det laget var albin lugn igen, men då var det en annan mamma som skulle in med barn lika gamla som albin och lukas. albin hakade på dem in, och mamman som jag kände igen sen förut sa att det var okej medan jag matade lukas. så lånade albin hennes äldsta pojkes bil, och jag tänkte ååånej. det här kommer helt enkelt inte sluta bra. för förr eller senare måste jag ta tillbaka bilen.

pojken ville också låna albins bil som han hade med sig, men det fick han inte (otippat). de lekte en stund, jag matade lukas, men så var det ju till slut dags att gå. "nu får du lämna tillbaka bilen så ska vi åka hem" sa jag, och det blev startskottet för en fasansfull kvart (eller så var det bara fem minuter som kändes oändligt långa). albin skrek rakt ut när jag tog bilen, kastade sin napp, kastade sin egen bil, vred sig som en orm när jag lyfte upp honom, och jag tänkte: hur fan ska jag få med mig båda?

som tur var erbjöd sig bvc-sköterskan att bära bilbarnstolen med lukas i till kapprummet. jag bar alltså den skrikande albin, och vi var tvungna att gå genom öppna förskolan, där ett gäng mammor försökte sjunga fridfulla sånger för sina nyponrosiga nyfödingar. och där kom vi och minst sagt, kraschade partyt haha....alla stirrade på oss som om vi var knepiga i skallen, och albin bara skrek så man trodde lungorna skulle ramla ur. inget hjälpte, inte att erbjuda vare sig välling, napp eller hans egen bil.

i kapprummet var bvc-sköterskan tvungen att vända tillbaka till sitt besök, så jag blev själv med båda barnen. albin skrek såklart fortfarande, och jag visste att det är lika bra att få det hela snabbt överstökat. på med skorna, medan han vred sig så att han höll på att gå av på mitten. jag försökte prata lugnande med honom, men jag hörde inte ens min egen röst. hela tiden stirrade mammorna, jag kände det men kan knappast påstå att jag brydde mig just då haha. albins jacka sket jag i, så viktig var inte den, ner i skötväskan med den.

jaha, nu ska vi gå ut till bilen, sa jag med ansträngt lugnt röst till den vansinnesgapande albin, som låg på golvet och kastade allt han kom i närheten av runt sig, samtidigt som han försökte få upp kardborrbanden på skorna. lukas låg i bilbarnstolen med stora ögon, men var tack gode gud, lugn. då förstod jag att jag måste först bära ut albin, för jag får inte med mig båda. jag kastade upp albin på ena axeln och tog skötväskan över den andra, ut till bilen (det kändes lite dumt att lämna lukas därinne, men det var ju en säker miljö). väl ute vid bilen fick jag hålla fast albin i ett järngrepp för att kunna spänna fast honom. fortfarande skrek han så tårarna bara sprutade...

precis när jag skulle vända för att hämta lukas kom en vänlig anställd från öppna förskolan ut med honom, och hon gick även in och hämtade nappen och bilen som albin kastat. från henne fick jag också en kram och några uppmuntrande ord. hon tyckte jag hade gjort helt rätt som inte gick i konflikt med albin utan bara bar ut honom och klädde på metodiskt. vid det här laget satt båda barnen i bilen (albin fortfarande skrikande), så jag stal en extra kram från henne och blev faktiskt tårögd för det hela hade verkligen skakat om mig rejält.

i samma stund som jag satte mig i bilen och erbjöd albin vällingen så tog han den, drack hela flaskan och däckade på en minut....

vad berodde det på? det värsta utbrottet jag någonsin varit med om som mamma? tja...trötthet till tusen, lite hunger på det (han åt dåligt till frukost och vägrade fruktmelliset), och så på det att hans lillebror fick all uppmärksamhet i några avgörande minuter. det blev väl för mycket för min lilla älskling...

hursomhelst blev jag påmind om att när barnen är som svagast, det är då man själv måste vara den där orubbliga pelaren av envishet och tystnad, som gör det man ska envetet och målmedvetet, med skrikandet ringande i öronen. när barnen är som svagast, behöver de ens styrka mest. och jag blev också påmind om att man aldrig kan planera kring barn. jag kunde gissa mig till att klockan 11 var en bra tid att lämna hemmet, men eftersom albin vaknade supertidigt just idag, så var det en högst olämplig tid...

så kan det gå...men det sista jag gjorde innan han somnade bredvid mig i bilbarnstolen var att smeka hans kind och ge honom en blick som jag hoppades sa "jag förlåter dig, du är liten och du vet nog inte själv varför du var så ledsen och arg." <3
 

Ett skepp kommer lastat...med hälsostuff :D

Kategori: Produktrecensioner

Jag gjorde lite impulsinköp igår, men sådana som jag vet att jag inte kommer ångra. Dels tre kilo Whey 80 proteinpulver (smakerna vanilla pear, mintchoklad och cookies and cream), samt två olika sorters proteinbarer från Goodlife (mint dream och caramel). Och ovanpå det en kokbok från Body - Muskelmat. Titeln är lite skrämmande ska jag villigt erkänna, men efter att ha provläst i boken på Bokus så blev jag helt övertygad om att det är en bok i min smak.

Så om några dagar blir det julafton här hemma, hihi =)
 
 

Focus T25

Kategori: Träning

Jag har en träningsbakgrund sedan cirka 12-13 år tillbaka, som består av en härlig blandning av Friskis och Svettis, zumba, hemmaträning med videos från Beachbody, löpning, och icke att förglömma - lyft med liten bebis, tre gånger om (med tre barn alltså). För mig är det viktigt med variation, och det har också blivit viktigt att det ska gå fort och vara effektivt.
 

Det är Focus T25, det nyaste träningsprogrammet från Beachbody, som jag kör just nu. Skaparen är Shaun T, som också har grundat Insanity (nästan ännu tuffare än Focus T25, men på dubbelt så lång tid dessutom) och Hip Hop Abs. Man kör 25 minuter varje dag, fem dagar i veckan. På dessa 25 minuter hinner man bli totalt slut, även om man väljer att följa de modifierade övningarna med Tanya. Det är svettigt som sjutton, och det älskar jag. Det ska kännas att man rör på fläsket ;)

Focus T25 består av tre faser; Alpha, Beta och Gamma. Varje fas är fem veckor lång och innehåller fem olika träningsvideos, samt en stretchvideo.

Alpha är grundstenen, där bygger man upp bålstyrka och kondition. I Beta blir det mer fokus på styrka och man kör med hantlar och gummiband i vissa av passen. I gamma blir det återigen mer fokus på bål och kondition, för att mejsla ut den där snygga platta magen som man kanske är ute efter ;)

Jag är just nu inne på sista veckan i Alpha-fasen, och jag är mycket nöjd. Jag har slutat köra de modifierade övningarna, jag börjar se rutorna igen under den lösa huden från graviditeten, och jag har fått upp flåset rejält. Jag har bara minskat cirka 1,5 kilo i vikt på fem veckor, men det beror mest på eget helgslarv och dålig sömn.

Jag rekommenderar Focus T25 till alla som har ont om tid och som vill se resultat snabbt. Och nej, jag får inte betalt för att skriva detta. Jag tycker bara om att dela med mig av saker som fungerar. Träning för mig ska vara roligt, och det är detta.
 
Sen vet jag inte än vad jag ska börja med när jag är klar med gamma-fasen. Kanske förnya mitt friskiskort och börja köra några pass i veckan där? Kanske lägga mer fokus på zumban, som jag också tycker är otroligt rolig. Vi får se, helt enkelt =) 
 
 

Äntligen neråt!

Kategori: Resultat

Helt fantastiskt! Trots en slarvig helg så visade vågen på 79,9 imorse. 1,5 kilo mindre än förra veckan. Jag är hur glad som helst och äntligen peppad att fortsätta :)
 
Ge aldrig upp!
 
 

Uppgiven

Kategori: Allmänt

Har inte uppdaterat på ett tag, mest pga sömnbrist och allmänt bristande motivation... Har en helg med massa godis och annat onyttigt bakom mig, och idag glömde jag väga mig innan frukosten, så jag väntar tills imorrn med att väga mig. Tanken är att jag ska lägga upp bilder också, men jag är inte särskilt peppad. jag tränade dessutom bara fyra av fem pass förra veckan... 
 
Ska börja om på ny kula nu, men gudarna ska veta att det känns ganska tungt... 
 
En positiv sak är i alla fall att jag har druckit massa vatten (minst två liter) varje dag och jag tycker mig märka att jag har fått finare hy som resultat. 
 
Alltid nåt.