Hot mama-bloggen

En 27-årig trebarnsmammas väg till fitnesskroppen.

Fetafylld kalkonfilé med pestopotatissallad

Kategori: Recept

 
Idag testade jag ett nytt recept ur boken Muskelmat. Supergott och superenkelt! Kanske inte superbilliga ingredienser dock, men det kan man leva med, åtminstone ibland ;)

För fyra personer behöver du:

Fetafylld kalkonfilé

2 nävar färsk basilika
16 bitar soltorkad tomat i olja, avrunna
250 gram fetaost, 3 % fett
600 gram kalkonbröstfilé

Pestopotatissallad

1 kilo kokt potatis
4 salladslökar
500 gram körsbärstomater
4 msk basilikapesto

Tillagning

1. Hacka basilikabladen, strimla de soltorkade tomaterna och smula fetaosten. Mosa samman ingredienserna.

2. Skär ett snitt längs med ena långsidan på kalkonfilén, men inte hela vägen igenom.

3. Lägg filén i en ugnsfast form med snittet uppåt och fyll den med fetaoströran. Ställ in formen i mitten av ugnen och stek på 200 grader i 30-35 minuter tills kalkon är genomstekt.

4. Koka potatisen, skiva löken och halvera tomaterna. När potatisen är kokt, skär den i mindre bitar eller kuber. Blanda samman med salladslöken, tomaterna och basilikapeston.

Njuuut =)

1 portion =

580 kcal
55 g protein
54 g kolhydrater
16 g fett
 
 

Supersmaskig tonfisklasagne

Kategori: Recept

Jag är ett riktigt fan av gratänger och liknande. Dels för att det är så jäkla gott, och dels för att det är väldigt smidigt när man är många i familjen, vilket ju min familj faktiskt får räknas som om man går efter "medelsvensson-standarden". Vi är fem personer som ska bli mätta, och det ska gärna bli två eller tre matlådor också till dagen efter. Då är det perfekt att dra ihop en gratäng eller lasagne eller likannde och slänga in i ugnen där den lagar sig själv medan man får tid över till annat.
 
Men, let's face it. Det är inte speciellt nyttigt. Fet ost, grädde och rött kött är vanligt förekommande i de flesta ugnsrätter, och därför blev jag överlycklig när jag hittade ett supergott recept på tonfisklasagne i boken Muskelmat. Att jag dessutom älskar tonfisk gjorde inte saken sämre. Därför vill jag ge er läsare detta recept också. Jag lovar, efter att ni gjort denna så kommer den vanliga lasagnen med köttfärs framstå som snuskig i jämförelse. Tror ni mig inte? Testa och återkom sen med era åsikter ;) 
 
 
Till 4-6 portioner (beroende på hur hungriga ni är och hur många barn/vuxna ni är i familjen) behövs följande:
 
400 gram färska lasagneplattor
 
Fyllning
 
1 gul lök
400 gram tonfisk i vatten, avrunnen
400 gram krossade tomater
400 gram lätt creme fraiche,5 % fett (jag använde 8 för jag hittade inget lägre)
2 tsk timjan
2 tsk basilika
4 krm salt
2 krm svartpeppar
 
Ostsås
 
160-200 gram riven ost, 10 % fett (jag hittade bara med tolv procent...)
5 dl lätt matlagningsgrädde, 4 % fett
salt
peppar
 
Tillagning
 
1. Finhacka löken och blanda samman med resterande ingredienser till fyllningen. Varva lasagneplattorna och tonfiskblandningen i en ugnsfast form. Avsluta med tonfiskblandning högst upp.
 
2. Blanda samman den rivna osten med matlagningsgrädden och rör i salt och peppar efter egen smak. Värm upp och rör om tills osten smält. 
 
3. Häll ostsåsen över lasagnen och tillaga i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 35-40 minuter. 
 
NJUUUUUUUUT! 
 
=) 
 

Proteinfrulle med müsli, äpple och kanel

Kategori: Recept

Jag läste i boken Muskelmat att man ska försöka få i sig 2 gram protein per kilo kroppsvikt om man är ute efter att bygga muskler. I mitt fall motsvarar det cirka 160 gram protein per dag. Galet mycket! 
 
Jag räknade också ut att om jag enbart äter mat ur boken Muskelmat (frukost, lunch och middag plus två mellis) så får jag i mig runt 200-220 gram...SHIT! Då lär jag bli rena biffen på nolltid, vilket jag ju inte vill...så ett eller två av målen byter jag ut mot mer kolhydratrik mat (långsamma kolhydrater), för att plana ut biff-effekten lite hehe. 
 
Men nog om det. Det jag skulle berätta om var den frukost som jag har snöat in på nu, främst för att den mättar, är god och innehåller mycket protein. 
 
Receptet är hämtat från boken Muskelmat och kan användas som frukost eller som ett mer rejält mellis eller kvällsmål.
 
 
För den observante: Ja, jag lyckades glömma bort att ta bort klisterlappen då jag var aningen trött när jag satte kniven i äpplet ;P Och NEJ, jag åt inte upp den, hann se den biten i sista stund hihi. 
 
Rör ihop 200 gram laktosfri keso med 1 dl naturell sojayoghurt. Hacka ett äpple i valfri färg i mindre bitar. Strö äppeltärningarna, 0,5 dl osötad musli samt ett kryddmått kanel över yoghurt- och kesoblandningen. Nam nam!
 
Receptet motsvarar cirka 400 kalorier och runt 40 gram protein, för den som är intresserad av siffror ;)